De kleur van geluk.

“Gelukkig zijn is niet wat je hebt, maar wat je bent”  (deelnemer)

 Terugblik dialoogcirkel 13 mei 2014gelukSamen met Marian Rupert mocht ik het voorbereiden. Op een regenachtige donderdagmiddag zat de cirkel bij elkaar: vijftien mensen in een kring. Met in het midden een rabarber-boeket, een kaars en een praatstok.

 Het werd een kleurrijke ontmoeting.

Wat was voor jou een geluksmoment? Marian geeft het startsein en de praatstok wordt doorgegeven. Veel mensen ervaren een geluksgevoel in de natuur: een solo-wandeling naar Santiago de Compostella, rabarber uit je eigen moestuin oogsten, een tocht door de Pyreneeën. Een warm contact met (klein)kinderen en medemensen staat hoog op de gelukslijst. En een gezond lichaam is iets om gelukkig mee te zijn!

“Elke dag bij het wakker worden, dan voel ik mij gelukkig dat ik weer een dag mag leven” zegt een deelnemer. En dan zijn er de kleine geluksmomentjes: de Ruilgids in de brievenbus met een spannend vervolgverhaal, een klusje dat is geklaard, een huiselijk momentje met jezelf.

Wat is geluk? Hoe zou jij geluk willen aanduiden?
Het is verrassend hoe spontaan de reacties zijn, hier volgen er een paar:

 • Je kunt geluk niet kopen, gelukkig niet, want dan zou het alleen voor mensen met geld mogelijk zijn.
 • Dankbaar zijn voor alles wat je toe-valt..
 • Geluk hangt ook van je eigen stemming af, je gemoedstoestand
 • Mooie momenten ervaar ik als ik gas terugneem, ga zitten en gewoon niets durf te doen.
 • Geluk is warmte, samenwerken met elkaar.
 • Het is aandacht geven aan wat voor jou belangrijk is in het leven.
 • Wat beteken ik voor de ander: dat is voor mij geluk.
 • Geluk is dingen doen die je plezier geven en dat delen met anderen.
 • Geaard zijn en door een moeilijke situatie heen zijn gekomen: dat geeft een gevoel van geluk.
 • Geluk is het ervaren van schoonheid: kunst, muziek, cultuur.

Na de pauze ligt de praatstok weer klaar:

Hoe kun je het geluk een handje helpen, vooral wanneer het niet lekker in je leven gaat?

Op deze vraag kwamen vele hartverwarmende reacties:
Vaak komt het dankbaar zijn naar voren: waar ben ik dankbaar voor in mijn leven? Zien wat je allemaal al hebt mogen ontvangen. En jezelf de fijne dingen uit je leven blijven herinneren. Verder is het helpend om positief te zijn in de communicatie in plaats van te benadrukken wat er mis gaat.
Een goede tip van iemand: “Bij problemen zeg ik: stop! Ik slaap er een nachtje over, dan zie ik het morgen weer anders”. En verder is het behulpzaam om in het Hier en Nu te blijven, dus niet in je verleden of toekomst te blijven hangen.

We kunnen ook onzichtbare gidsen of engelen aanroepen.

 • “Ik doe een korte meditatie en vraag om een Wonder.Dan geef ik het probleem over aan het Universum”. 
 • “Ik ga er stil bij zitten met mijn vraag en gooi het in de kosmos. Het kan korter of langer duren, er komt vaak een antwoord. Dat is voor mij ook geluk”,
 • “Door te vragen, te bidden, te mediteren, ook zo creëren wij ons eigen geluk”.

 Het was een bijzonder samenzijn. Er werd gedeeld vanuit ieders eigen waarheid. Er werd met aandacht geluisterd. En wie niet wilde spreken, kon in stilte aanwezig zijn.

  Is dat geen geluk?

  © Cecilia Zengerink

www.ceciliazengerink.nl

Geplaatst in Uncategorized.

Eén reactie

 1. Geluk is voor mij:wie ik ben,wie ik mag zijn.Geluk is:mogen en kunnen ontvangen en Geven.
  Geluk is :schitterende kinderogen spiegelen wie ik ben.
  Geluk is een hand op mijn schouder,een onverwachtse kaart met net de juiste woorden om alles wat lichter en liever te Zien en voelen.Een verrassend telefoontje,onverwacht,zoals gisteren met de uitnodiging vandaag even te komen.Net wat ik nodig heb,nu ik een paar dagen niet lekker ben.Geluk is:In verwachting zijn,een wonder wat in mij groeit,steeds groter word en dan na negen maanden verwachten ,komt daar een mooi gaaf kindje te voorschijn,Hoe is het mogelijk dat dit in mij, ineen mens mag groeien en mij drie keer is Toevertrouwd.Geluk is:wanneer het in mij en om mij heen helemaal donker is en dan ineens het Licht en de Liefde weer te Zien gloren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *