levendige Hengelose binnenstad

Martin Huiskes blikt terug op ‘In dialoog op donderdagmiddag 12 sep.
‘Hoe maak ik de binnenstad van Hengelo levendig(er)?’

Martin HuiskesWat is de dialoog toch een verassende manier om te communiceren. Onbevangen ging ik naar de sessie “Hengelo in dialoog” waar “Hoe maak ik de binnenstad van Hengelo levendig”, het onderwerp was. De aanwezige gasten waren mij niet allemaal bekend en ik was dan ook verrast door de hoge opkomst van mensen die iets met het onderwerp hadden. Iedereen met zijn eigen kijk op de binnenstad van Hengelo. Als architect ben ik een voorstander van integraal ontwerpen en|of co-creatie. Door open met elkaar samen te werken hebben de betrokken partijen invloed op het proces en het resultaat daarvan. Hierdoor ontstaat er draagvlak en zullen mensen eerder hun verantwoordelijkheid nemen.

Om dit te organiseren is de dialoog een mooi instrument. Men moet er naar elkaar luisteren en daardoor kan iedereen een mening geven zonder direct te worden geïnterrumpeerd. Hierdoor ontstaat er meer respect en is een ieder gelijkwaardig aanwezig in het ‘gesprek’.  
In dialoog op donderdagmiddagOm Hengelo levendiger te maken heeft deze middagsessie verschillende mooie suggesties opgeleverd. De stad is er voor de mensen. De mensen maken de stad levendig. Dit zal ongetwijfeld worden versterkt door een prettige verblijfsomgeving. Bijvoorbeeld door water terug te brengen op het marktplein of door er een muziekkapel neer te zetten voor muziek- en andere voorstellingen.  De binnenstad kun je verrassend maken door toepassing van verschillende bestratingen. Maar ook door een afwisselend winkelaanbod en door bijvoorbeeld te variëren met de inrichting van de verschillende pleinen in Hengelo, zodat ze allemaal een eigen karakter krijgen.

Over één ding waren we het allemaal eens. De stad moet vooral worden gezien als een prettige omgeving om te ‘zijn’ en elkaar te ontmoeten, met het marktplein als een hart in de stad.    Door volwassen bomen te planten, verschillende kunstobjecten te plaatsen, zitelementen neer te zetten in combinatie met een mooie bestrating en eventueel een aanpassing van de schaal van het plein door bijvoorbeeld bebouwing toe te voegen, zal het plein echt een aanwinst zijn voor de binnenstad van Hengelo.

Hengelo is een mooie stad met veel potentie. Met onze Wij-landengroep vanuit het Pact MVO Hengelo gaan we in ieder geval door met de aankleding van de pauzelandschappen in de stad. Want door deze waardevolle plekken tijdelijk een andere functie te geven, zullen de buurten en de entrees van Hengelo meerwaarde krijgen. Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken door de Wij-landengroep. Door krachten te bundelen kunnen we veel bereiken.  Hierbij wil ik Hengelo in Dialoog bedanken voor een inspirerende sessie.

Martin Huiskes, architect BNA en (tijdelijk) voorzitter van de Wijlandengroep.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *