In dialoog op 13 maart

‘Wat is jóuw favoriete (reis)boek?’

Donderdagmiddag 15.30 uur: de eerste deelnemers komen binnen. Er blijkt veel belangstelling te zijn voor de Boekenweek dialoogmiddag, geweldig. En allemaal hebben we zin om mee te gaan op ontdekkingsreis door de boekenkast en aan de hand van ons favoriete reisboek met elkaar in gesprek te gaan.

 

Ik reis graag en geregeld. En ter voorbereiding lees ik altijd boeken over het land dat ik ga bezoeken. Reisboeken, maar ook romans en poëzie van het land of werelddeel dat ik ga bezoeken. Omdat ik denk dat een land/cultuur tot leven komt in de verhalen en boeken van hun schrijvers. Mijn reizen beginnen al vanuit de luie stoel.

Voor degenen die nog nooit een dialoog mee hebben gemaakt, was het wel even wennen om alleen te praten met de ‘proatstok’ of met een steen in de hand. Het lijkt zo onnatuurlijk maar gaandeweg ontdekten ook zij de rust die daar vanuit gaat. Het tempo van de communicatie vertraagt omdat iedereen kan spreken zonder onderbroken te worden. En dan merk je meteen de kracht van de dialoog, er wordt met aandacht geluisterd naar elkaars ervaringen en verlangens.

Mijn favoriete gedicht van Willem Hussem sluit hier prachtig op aan:

wanneer je kijkt
zie je nog niet
wanneer je ziet
grijpt het je aan

Voor mijzelf vul ik het altijd aan met ‘horen en luisteren’.

wanneer je hoort
luister je nog niet
wanneer je luistert
grijpt het je aan

Deze middag hoorde ik mooie, verrassende en oprechte verhalen over reizen en dromen. We hebben verschillende boeken en verhalen uitgewisseld ter inspiratie voor reizen, op welke manier dan ook. Ik vind het elke keer weer bijzonder om de warmte en openheid te ervaren van mensen die hun verhaal vertellen. Hengelo in dialoog…..bedankt voor deze warme en inspirerende middag.

Met hartelijke groet!
Diane

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *