In dialoog op 8 april

‘Oud worden in Hengelo. Wat heb je nodig?’

Op 8 april jl was ik te gast bij een bijeenkomst van ‘Hengelo in Dialoog’. Marian Rupert had me hiervoor gevraagd omdat ik vanuit mijn werk betrokken ben bij veranderingen in de Zorg en Welzijn voor ouderen. Ik wilde graag in gesprek met ouderen, met mantelzorgers en hulpverleners om via de dialoogmethode van gedachten te wisselen over wat heb je nu eigenlijk nodig om ‘goed’ oud te worden in Hengelo. Wat is van Waarde?

oud-en-kwetsbaar11Oud-en-kwetsbaar2

We zaten in een volle kring. Mensen van verschillende leeftijd en achtergrond. Wat mij het meest trof deze middag was dat mensen zo makkelijk hun eigen ervaringen en inzichten delen met onbekenden. Dat er rust was om na te denken over wat er werkelijk toe doet. Dat er zomaar politieke standpunten boven komen drijven, naast het kleine en heel persoonlijke. Dat mag zijn, zonder oordeel.

Tegelijk is het ook lastig om een dialoog los te zien van praktisch handelen. Zo gaf iemand aan dat ze verwachtte dat hetgeen gezegd is deze middag ook wordt omgezet in daden. Dat laatste is niet als vanzelf aan de orde. De dialoog is daar niet direct voor bedoeld.
Bij vertrek kreeg ik als dank een (spreek)steen mee. Die ligt hier nu voor mij. Een tastbare geheugensteuntje om op zijn (mijn?) tijd stil te staan bij datgene wat tijd nodig heeft in de verbinding met de ander.

Ankie Klein Gebbink

9-4-2014

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *