Meer dialoog in 2013

Steeds meer mensen beseffen dat samenwerking begint met werkelijk naar elkaar luisteren.

Werkelijk luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, is een actief gebeuren. Het vraagt om op een andere manier om te gaan  met de eigen, veelal leidende, gedachten en het vraagt om een andere attitude ten opzichte van de ander.

Verschillen in meningen en ervaringen zijn uitgangspunt voor verkennen en verdiepen, in plaats van redenen om de ander te overtuigen. Het resultaat is een écht gesprek waarin ieders inbreng ertoe doet. Om van daaruit gezamenlijk in actie te komen. Met ieders instemming.

Dialoog leren is een kwestie van doen en de meerwaarde ervaren zowel privé als professioneel.

Geplaatst in Dialoog.

5 reacties

 1. Het was inspirerend gisteren (d.d. 9 april 2013) in de bibliotheek , de dialoog over ‘Een snoeptuin voor Hengelo’:

  8 interessante deelnemers met boeiende ervaringen over bessenstruiken in de voortuin voor buurkinderen, mooie projecten in Vancouver waar stoeptegels in het centrum worden gelicht om lekkere dingen te verbouwen. En wordt niet gestolen en er vinden geen vernielingen plaats! Of een wijk in Utrecht met een eiland van groen en heerlijkheden midden in een huizenblok. Ook in de Indische wijk in Amsterdam vindt een methamorfose plaats. De buurt wordt in snel tempo eetbaar.

  Waarom geen walnoten- peren- en appelbomen in straat en plantsoen in plaats van berken en eiken?

  En tijdens – of na gedane arbeid is het heerlijk om
  verhalen uit te wisselen
  en te genieten van de opbrengst,
  de mensen en de natuur!

  Je kunt ook hier een reactie plaatsen over ‘Een snoeptuin voor Hengelo’.

  Met vriendelijke groet,
  Marian Rupert

 2. Dag Gré en Marian,
  Bedankt voor het organiseren van de dialoog “een snoeptuin voor Hengelo”! Hoe een toevallige ontmoeting tussen jullie bij de groentenafdeling van de supermarkt al niet toe leidt!
  De dialoog van 9 april 2013 over dit thema bood een hoop inspiratie. Met de ‘talking stick’ in de hand luisteren naar elkaars ervaringen en dromen. Er werden prachtige voorbeelden genoemd van initiatieven voor openbare tuinen en ‘snoeptuinen’ in steden zoals Amsterdam en Vancouver. Deze plekken, parkjes en tuinen voorzien in een behoefte om anderen te ontmoeten, te vertellen, te werken, te zaaien, te ontdekken en te oogsten, of gewoon ontspannen en ont-stressen tijdens werkpauzes bijvoorbeeld. De deelnemers van de dialoog brachten veel positieve ervaringen, wensen en activiteiten in om dergelijke ontwikkeling ook in Hengelo te realiseren. Er zijn hier genoeg lege plekken, braakliggende terreinen, platte daken en (voor-)tuinen waar dit kan aarden.
  Het kleine gezelschap van mensen van divers pluimage zal elkaar vast graag kunnen blijven vinden. Jullie kunnen mij hiervoor een berichtje sturen, dan maak ik een lijstje en zorg voor de onderlinge uitwisseling hiervan.
  Hartelijke groet,
  Geesje Kuit
  Mijn tel. nr is 06 49698710. e-mail info@geeskuitadvies.nl

 3. Hallo Marjan ,

  Je vraagt wat de dialoog vanmiddag opgeleverd heeft .
  Precies waar een dialoog voor bedoeld is , door samen over een onderwerp te spreken ontdekte ik dat er inmiddels veel mensen vinden dat we ;, zullen we zeggen , terug naar de natuur moeten en ook willen , Het enthousiasme van de deelnemers werkte aanstekelijk .
  Veel indruk maakte op mij de mevrouw die vertelde dat ze opgegroeid is in een huis met een tuin , maar die tuin was niet bedoeld voor de kinderen om daar te spelen .
  Een tuin is voor de sier , diezelfde mevrouw kwam tot de conclusie dat ze haar kinderen weinig meegegeven heeft over de natuur en het plezier wat je er kunt beleven .
  Zelf heeft ze nu ook een mooi met veel steen belegde tuin , tijdens het slotrondje gaf ze aan van plan te zijn bessebstruiken te planten in de voortuin .

  Hoe nu verder ?
  Is dit genoeg vraag je je af .
  Ik ben geneigd te zeggen , misschien moeten we de boer op om op meerdere plekken een dialoog te organiseren over dit thema .
  Aan de andere kant , we hebben ook gehoord wat er allemaal al in gang gezet is .
  Het toeval wilde dat er in de Tubantia een aankondiging stond van een workshop “Moestuinen “, gegeven op een Zaterdag .

  Een duidelijk antwoord op je vraag heb ik niet , ik heb het gevoel dat er in NL. een onomkeerbaar proces van het herontdekken plaats vindt . Bij voorbeeld , de Stadslandbouw . duurzaamheid waar een meneer het over had , de dialoog , niet alleen in een zaaltje ,ook op een bankje tussen je zaaigoed of bij een bushalte.
  Zoals die meneer van de Stadslandbouw zo mooi zei ; “Participatie van de burger , moet gemobiliseerd worden “.
  “Ga er maar aan staan”, zei Carla van Schelven altijd .

  Het houdt ons nog wel een poosje bezig , Marjan .

  Groeten Gré,

 4. Het idee om fruitbomen en bosjes in de voortuin te zetten maakte indruk. En daar dan iedereen van te laten plukken. Zoiets zou ook in parken kunnen staan.
  Ook het idee om meer fruitbomen in het openbaar groen te plaatsen i.p.v. eiken, beuken en lindes,b.v.

  Hoe nu verder? Ik denk niet dat “De Dialoog” veel invloed kan uitoefenen op het beleid van de gemeente. Bovendien zijn er al andere instanties die zich hier sterk voor maken.

  Jans Renken

 5. Wat is de dialoog toch een verassende manier om te communiceren. Onbevangen ging ik naar de sessie “Hengelo in dialoog” waar “Hoe maak ik de binnenstad van Hengelo levendig”, het onderwerp was. De aanwezige gasten waren mij niet allemaal bekend en ik was dan ook verrast door de hoge opkomst van mensen die iets met het onderwerp hadden. Iedereen met zijn eigen kijk op de binnenstad van Hengelo.
  Als architect ben ik een voorstander van integraal ontwerpen en|of co-creatie. Door open met elkaar samen te werken hebben de betrokken partijen invloed op het proces en het resultaat daarvan. Hierdoor ontstaat er draagvlak en zullen mensen eerder hun verantwoordelijkheid nemen. Om dit te organiseren is de dialoog een mooi instrument. Men moet er naar elkaar luisteren en daardoor kan iedereen een mening geven zonder direct te worden geïnterrumpeerd. Hierdoor ontstaat er meer respect en is een ieder gelijkwaardig aanwezig in het ‘gesprek’.
  Om Hengelo levendiger te maken heeft deze middagsessie verschillende mooie suggesties opgeleverd. De stad is er voor de mensen. De mensen maken de stad levendig. Dit zal ongetwijfeld worden versterkt door een prettige verblijfsomgeving. Bijvoorbeeld door water terug te brengen op het marktplein of door er een muziekkapel neer te zetten voor muziek- en andere voorstellingen.
  De binnenstad kun je verassend maken door toepassing van verschillende bestratingen. Maar ook door een afwisselend winkelaanbod en door bijvoorbeeld te variëren met de inrichting van de verschillende pleinen in Hengelo, zodat ze allemaal een eigen karakter krijgen.
  Over één ding waren we het allemaal eens. De stad moet vooral worden gezien als een prettige omgeving om te ‘zijn’ en elkaar te ontmoeten, met het marktplein als een hart in de stad.
  Door volwassen bomen te planten, verschillende kunstobjecten te plaatsen, zitelementen neer te zetten in combinatie met een mooie bestrating en eventueel een aanpassing van de schaal van het plein door bijvoorbeeld bebouwing toe te voegen, zal het plein echt een aanwinst zijn voor de binnenstad van Hengelo.
  Hengelo is een mooie stad met veel potentie. Met onze Wij-landengroep vanuit het Pact MVO Hengelo gaan we in ieder geval door met de aankleding van de pauzelandschappen in de stad. Want door deze waardevolle plekken tijdelijk een andere functie te geven, zullen de buurten en de entrees van Hengelo meerwaarde krijgen. Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken door de Wij-landengroep. Door krachten te bundelen kunnen we veel bereiken.
  Hierbij wil ik Marian bedanken voor een inspirerende sessie.

  Met vriendelijke groet, Martin Huiskes, architect BNA, lksvdd architecten Hengelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *